Czarnuszka - cudowny lek i smakołyk
brak zdjęcia

Nigella sativa L., bo taką właśnie łacińską nazwę systematyczną nosi czarnuszka siewna, to jednoroczna niepozorna roślina, którą pokochał cały świat. Jej lecznicze właściwości znane są już od starożytności. Ta niezwykła roślina działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, antybakteryjnie i antywirusowo, chroni układ pokarmowy i moczowy. Poza tym znajduje zastosowanie w leczeniu bardzo wielu innych schorzeń. Nasiona i olej z nasion czarnuszki używane są też w kuchni. Nasiona mają ostry smak i właśnie dzięki temu często są wykorzystywane jako zamiennik w dietach, w których zakazane jest spożywanie innych pikantnych przypraw. Czarnuszka stosowana jest też do doprawiania serów i mięs. Czarnuszkę można przyjmować pod różnymi postaciami: w formie zmielonych nasion, jako napar, czy olej. Można również na nasionach czarnuszki zrobić nalewkę, która jest polecana na infekcje grzybicze.